Stem mee voor conXies’ Album van het Jaar 2017!

Ja lieve mensen, ik heb alle hulp weer nodig. Het is kerst, dus de meeste albums uit 2017 zijn nu wel gereleased. Maar welke daarvan wordt conXies’ Album van het Jaar? Dat gaan we samen bepalen. Ja, jij mag dus ook meedoen!


Geef hieronder bij de reacties jouw favoriete vijf (5) albums door, met je aller-aller-allerfavorietste album op plek 1, uw één-na-favoriet op 2, etc. We werken met omgekeerde punten: uw eerstgenoemde album krijgt vijf punten, de tweede krijgt er vier en zo door tot één punt voor uw nummer 5. Heb je dit jaar een beetje lopen verzaken en kun je bijv. maar drie (3) albums opnoemen? Geen probleem, jouw nummers 1-2-3 krijgen dan 5, 4 en 3 punten.

Nee, het kan bijna niet dat je er maar drie hebt, want er ís toch weer een hoop verschenen! Google eens, op [Best Albums 2017] bijvoorbeeld, loop nog even door je Spotify- of LastFM-account heen of kijk hier voor de 50 best gewaardeerde albums op MusicMeter.

Uiteraard dient het album in 2017 voor het eerst verschenen te zijn, dus aan reissues, boxsets en verzamelaars hebben we helaas niks.

Ik wens iedereen ontzettend veel plezier met het samenstellen van een top-5! Inzenden kan tot en met donderdag 30 december, tot 23:59 uur, zodat ik de hele oudejaarsdag de tijd heb om alles op te tellen. Klokslag 1 januari publiceer ik de lijst, traditiegetrouw voorzien van veel tyfusvuurwerk en champagnegeplop.

Succes mensen!

Getagged ,

34 reacties op “Stem mee voor conXies’ Album van het Jaar 2017!

 1. jaapheemskerk schreef:

  Holland – België 3-2.

  1. Spinvis – Trein Vuur Dageraad
  2. Warhaus – Warhaus
  3. Meindert Talma – Je denkt dat het komt
  4. Absynthe Minded – Jungle eyes
  5. Moss – Strike

 2. Begt schreef:

  1 – The XX – I see you 2 quiet hollers- Amen breaks 3 – War on Drugs- A deeper understanding 4 The National – Sleep well beast 5) Future islands – the far field

 3. bertlaan schreef:

  Ah , nu deed ie het wel. Motivatie/uitleg is weggevallen, maar dat komt toch niet op de lijst.

 4. Blogman schreef:

  In volgorde:
  King Crimson – Radical Action To Unseat the Hold of Monkey Mind (Live)
  Tinariwen – Elwan
  Oren Lavie – Bedroom Crimes
  Tamikrest – Kidal
  The Dears – Times Infinity Volume Two
  The Orwells – Terrible Human Beings
  Luka Bloom – Refuge
  Bedouine – Bedouine
  John Mellencamp – Sad Clowns & Hillbillies
  Quantum Trio – Duality: Particles & Waves
  Grails – Chalice Hymnal

 5. SftP schreef:

  1. Soup – Remedies
  Voor mij de ontdekking van het jaar. Een prachtige mix van post-rock en prog die zo binnen dendert dat ik direct de gehele back-catalog van deze Noorse band direct moest bemachtigen. Skit-ter-ond!
  2. De Kift – Bal
  Het is al jaren zo, dat zodra De Kift een nieuwe plaat aankondigt, ik de releasedatum nauwlettend in de gaten houdt. Het komt zelden voor dat deze sympathieke Zaankanters teleur stellen. Met deze plaat weer een beetje terug naar het oudere werk.
  3. Björk – Utopia
  Met de plaat lijkt Björk de luisteraar meer op de proef te stellen met telkens minder toegankelijke muziek. Voor de mensen die nog de moeite nemen om een plaat te doorgronden een prachtige groeiplaat
  4. Blackfield – V
  Eigenlijk weet je bij een nieuwe plaat van Blackfield wat je te wachten staat. De invloed van Steven Wilson is weer goed te horen. Het was moeilijk kiezen dit jaar, het nieuwe solo-album van Wilson of deze.
  5. Curtis Harding – Face your Fear
  Tweede album van deze soul-dude. Lekker retro op de juiste manier.

 6. clismo schreef:

  1. Corte – Corte
  Zestigjarige Braziliaanse klinkt met wat geleende afrobeat-muzikanten van Bixiga 70 zoals De Kift had geklonken als de leden in São Paulo waren geboren.
  2. Oumou Sangaré – Mogoya
  Malinese wereldpop
  3. Millionaire – Sciencing
  Beter dan vroeger.
  4. Nadine Shah – Holiday Destination
  Conxies-ontdekking wordt steeds beter.
  5. Amor Blitz – Ta jalousie est un drone
  Vrolijke Franse popliedjes.

 7. André schreef:

  2017, een goed jaar:

  1. LCD Soundsystem – American Dream
  Schitterende comeback van een persoonlijke favoriet, een andere nummer 1 was onmogelijk.
  2. The Homesick – Youth Hunt
  Ik heb altijd een broertje dood aan Nederlandse acts, krijg er meestal kromme tenen van. Maar, jezus, dit is gewoon de beste vaderlandse indie-rock plaat die ik sinds jaren heb gehoord! Afkomstig uit Dokkum, net als mijn oma.
  3. Alvvays – Antisocialites
  Zo! Betere catchy gitaarpop heb ik niet gehoord in 2017. Heerlijke melodieën met (soms) een rafelig randje
  4. Charlotte Gainsbourg – Rest
  Heeft zich op het laatste moment aangemeld in deze top-5. ”Dochter-van” doet het met electro, en dat klinkt verdomd goed.
  5. Spoon – Hot Thoughts
  Nog een persoonlijke favoriet. Stiekem al zoveel moois gemaakt. Kan je gewoon blind kopen, valt nooit tegen. Zo ook deze, lekkere plaat hoor!

  Nét niet: Bicep, Slowdive, Soulwax, Lindstrøm en Arcade Fire.

  Dus.

 8. Nihilzzz schreef:

  Kan morgen zomaar weer anders zijn……

  01) Mount Eerie- A crow looked at me
  02- Grizzlybear – Painted Ruins
  03) Manchester Orchestra – A Black mile to the surface
  04) Royal Blood – How did we get so dark
  05) Oscar & The Wolf – Infinity

  Er was een hoop, maar ook een hoop (nog) niet beluisterd.

 9. Rob schreef:

  The Monsieurs – Deux
  Isotope Soap – Piñata Choas
  V/A – Warfaring Strangers: Acid Nightmares
  The Van Cooths – The Van Cooths Are Back
  Nachthexen – S/T

 10. Edwin van Andel schreef:

  5 is altijd te weinig…

  1 King Gizzard and the Wizard Lizard – Flying Microtonal Banana
  2 Jay-Z – 4:44
  3 Mac DeMarco – This Old dog
  4 Dream Syndicate – How Did I Find Myself Here
  5 Algiers – The Underside of Power
  6 Kariem Riggins – Headnod Suite
  7 Moon Duo – Occult Archicecture Vol. 1
  8 Thundercat – Drunk
  9 Sharon Jones & the Dap-Kings – Soul of a Woman
  10 LCD Soundsystem – American Dream

 11. Wijnand Visser schreef:

  1. LCD Soundsystem – american dream
  2. Protomartyr – Relatives in Descent
  3. IDLES – Brutalism
  4. The Orwells – Terrible Human Beings
  5. Hurray for the Riff Raff – The Navigator

  Net buiten de Top 5:
  Pumarosa – The Witch, Wolf Alice – Visions of a Life, Father John Misty – Pure Comedy, Conor Oberst – Salutations, Arcade Fire – Everything Now

 12. joes schreef:

  1. Chelsea Wolfe – Hiss spun. Het hele album is top. Met de uitschieters 16 Psyche en Static Hum

  2. Findlay – Forgotten Pleasures. toptracks: Off & On en Greasy Love. Wat toegankelijker dan mijn nr. 1.

  3. Sumie – Lost in light. Op de valreep beluisterd. Fortune en Divine Wind de mooiste van het album.

  4. Rag n’ Bone – A Handful of Ash. Australische rock. De LP is wat aan de korte kant. Pissy Flow, Mon Coeur Fait Mal, The Heart is a Lonely Hunter.

  5. Dool – Here Now, There Then uit eigen land, want de stonerrock van Witch bleek al elf jaar oud te zijn.

  Verder nog Vuur, Pumarosa, Dool, Body Count, Navarone, The Mysterons en Morrissey, etc

 13. Gijs Hoogland schreef:

  Ha! We mogen weer. Leukst van het jaar:

  1. Creeper – Eternity, in Your Arms

  Creeper, een horror-punkband uit het Britse Southampton kreeg dit jaar veel aandacht op http://www.despotlight.nl. Ik schreef begin dit jaar een groot artikel over het debuutalbum van de band op mijn muziekblog. En terecht. Eternity, in Your Arms is een heerlijke plaat en tevens één van mijn meest beluisterde albums van het jaar. De denderende emo-punkrock van Creeper doet menig meisjeshart in Engeland al een huppeltje maken, maar ook ik ben niet vies van de muziek van de band. Al vroeg in het jaar werd Eternity, in Your Arms de uitgesproken favoriet voor mijn eindlijstje. Oh ja, dat artikel: https://despotlight.wordpress.com/2017/05/07/hoe-creeper-de-meest-bloedstollende-band-van-zijn-generatie-werd/ 😉

  2. Lil Peep – Come Over When You’re Sober, Pt. 1

  Ondanks de lengte (23 minuten) en het aantal nummers (7) is deze plaat wel degelijk een album en geen EP. Het sneue is enkel wel dat er geen Part 2 van Lil Peep’s album zal komen. Op 15 november 2017 kwam de op 1 november 1996 geboren rapper in het nieuws vanwege zijn vroege overlijden. Een overdosis Xanax, een medicijn dat gebruikt wordt bij angst- en paniekaanvallen, bleek de boosdoener. Zijn debuutplaat werd dus tevens zijn laatste plaat. Lil Peep gold als de pionier als het gaat om een vrij jong genre: emo-(t)rap. Een bijzondere combinatie tussen emo-muziek en hedendaagse trap. Het album werd één van mijn meest beluisterde albums van het jaar en verdient dan ook een welverdiende tweede plek in mijn top 5. Come Over When You’re Sober, Pt. 1 zal door veel mensen erkent worden als een klassieker in spé. Meer dan terecht.

  3. Alex Lahey – I Love You Like a Brother

  Wederom een debuutplaat: het eerste album van de Australische Alex Lahey. Frisse indie-rock met een vleugje Courtney Barnett hier-en-daar. Het stuitert een beetje, het sleept een beetje; I Love You Like a Brother is gewoon een heel leuk album. Eerder dit jaar bezocht ik Alex’ concert op Vessel 11 in Rotterdam, nadat ik haar heul, héul lang geleden al eens op dat welbekende muziekblog van me had behandeld. Maar goed: I Love You Like a Brother, dus. Catchy indie-rock. Leuk.

  4. NF – Perception

  Marshall Matters is al 45, er moet toch echt eens een keer een opvolger komen. Die opvolger zou zomaar eens Nate Feuerstein kunnen worden. In 2016 kwam hij als de bliksem de Amerikaanse hip-hopcharts binnen met zijn tweede album Therapy Session en dit jaar liet de 26-jarige rapper zien dat ‘ie daar voorlopig nog niet weg is. Perception werd het derde uitstekende album van NF, misschien wel één van de meest rauwe en oprechte rappers van het moment. En dat terwijl NF’s muziek eigenlijk bestempeld wordt als Christian Hip-Hop. Slik. Maar goed dat je er niets van terughoort. De sound van NF zorgde dit jaar ook voor een gigantische hit in (voornamelijk) Amerika: Let You Down staat momenteel al op meer dan 200 miljoen plays op Spotify. Niet onterecht, als je het mij vraagt.

  5. Milky Chance – Blossom

  Hét album van mijn zomer. Lang leek het erop dat Milky Chance een one-hit-wonder zou worden met single Stolen Dance uit 2013. Hoewel in ons land geen enkele single van Blossom de status ‘hit’ heeft bereikt, mogen we toch zeker stellen dat er heel wat fijne nummers op het tweede album van het Duitse duo te vinden zijn. Cocoon, Clouds, Blossom, Ego: stuk voor stuk héle goede poptracks. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar goed, iemand moet op de vijfde plek in deze lijst terecht komen, dus dan maar Milky Chance met Blossom.

  Ook leuk:

  6. Blaenavon – That’s Your Lot

  Eén van de beste indie-platen van het jaar met hele interessante hoogtepunten.

  7. Declan McKenna – What Do You Think About the Car?

  Frisse debuutplaat met wat inkakmomentjes zo nu en dan.

  8. Joywave – Content

  Lastige, donkere, alternatieve indie van een onderhand al gerenommeerde band.

  9. Flor – come out. you’re hiding

  Voor de indie-popliefhebbers: een debuutplaat om je vingers bij af te likken.

  10. Lewis Watson – midnight

  Singer-songwriter Lewis Watson bewijst prima muziek te kunnen maken op zijn tweede album.

 14. Robba1974 schreef:

  1. Future Islands – The Far Fields
  2. Moss – Strike
  3. Ride – Weather Diaries
  4. Charlotte Gainsbourg – Rest
  5. St. Vincent – MASSEDUCTION

 15. Evert schreef:

  Yes!

  Mijn 2017 lijstje:

  1. Elder – Reflections of a Floating World
  (Muzikale reis van het jaar)

  2. Sun Kil Moon – Common as Light and Love Are Red Valleys of Blood
  (Lengte titel verklapt iets over lengte album, pareltje, zuurpruim Mark Kozelek flikt het toch weer)

  3. King Gizzard and the Wizard Lizard – Murder of the Universe
  (Geen #1 zoals in 2014 of 2016, maar de afsluiter van Apocalyptic Gizz Trilogy mag uiteraard niet ontbreken in mijn lijst)

  4. Father John Misty – Pure Comedy
  (Gitzwarte & hilarische reflectie van Humanity anno 2017)

  5. IDLES – Brutalism
  (Vuige degelijke Punk)

  Nu al zin in volgend jaar!

 16. jono schreef:

  Ik ben een echte single man en luister eigenlijk nooit volledige albums. Ik kan me dan ook niet herinneren dat ik in 2017 een compleet album heb beluisterd. Toch heb ik een top 5 samen kunnen stellen van albums waarvan ik in 2017 meer dan zo’n drie a vier liedjes de moeite van het luisteren waard vond

  1. Slowdive – Slowdive
  2. The National – Sleep Well Beast
  3. She-Devils – She-Devils
  4. Ride – Weather Diaries
  5. LCD Soundsystem – American Dream

 17. Ivy Grootendorst schreef:

  Dit is mijn top-5 van 2017! 🙂

  1. Harry Styles – Harry Styles
  2. Drake – More Life
  3. Hippo Campus – Landmark
  4. Lewis Watson – Midnight
  5. Milky Chance – Blossom

 18. Machiel Maas schreef:

  Was wat heen en weer geschuif en getwijfel wat wel en wat niet in de top 5 zou komen, maar ik denk dat ik eruit ben. Ladies and gentlemen of the jury, I present my Top 5 of 2017!
  1. Afghan Whigs – In Spades (Af en toe melancholiek, zwaar beladen en een fantastische rockplaat.)
  2. Jason Isbell and the 400 Unit – The Nashville Sound (Briljante country-rock plaat.)
  3. Thurston Moore – Rock ’n Roll Consciousness (De titel zegt genoeg)
  4. Future Islands – The Far Field (Wat een geweldige zanger)
  5. LCD Soundsystem – American Dream (Bij tijd en wijle klinkt het zelfs als de Simple Minds in hun beginjaren, maar dan nog eens een paar decennia doorontwikkeld.)

  Net niet: The National – Sleep Well Beast, Converge – The Dusk in Us

 19. Dali schreef:

  1. Elder — Reflections of a Floating World
  Op aanraden van vriend Evert, en door dit album weer helemaal meegesleept in de wereld van het Stonergenre. Vooral het nummer ‘Sanctuary’ is prachtig, met briljante solo.

  2. Amenra — Mass VI
  Pareltje aan het eind van het jaar. Meeslepende Doom Metal met als hoogtepunt ‘A Solitary Reign’.

  3. Wolf Alice — Visions Of A Life
  Voor de luchtige break tussen al het gitaargeweld.

  4. Death from Above 1979 — Outrage! Is Now
  Of tegenwoordig zonder 1979?! De bronnen verschillen daarover. In ieder geval weer een geweldig album.

  5. Nothing But Thieves — Broken Machine
  Grijsgedraaid, vooral vanwege ‘Amsterdam’.

 20. Burt Big schreef:

  Minder dan ooit nam ik dit jaar de tijd om nieuwe albums te luisteren. Velen zijn dan ook langs me heen gegaan. Nu ik de lijstjes in duik kom ik er achter dat ik nog meer heb gemist dan ik al dacht. Dus het jaarlijstje is vooral gebaseerd op de enkele platen die ik geluisterd heb die schijnbaar snel bleven hangen, gepaard gingen met goede concerten of die toch veel beluisterd zijn. Maar toch, geen plaat die me écht overdonderd heeft, of waarvan ik nummer voor nummer kan mee-neuriën.
  Opvallend overigens, vergelijkbaar aan vorig jaar, de grote bijdrage uit de lage landen!

  Goede voornemen voor 2018: Snel bijkomen met wat van 2017 en zo af en toe eens bijblijven. Je mist toch pareltjes…

  1. The National – Sleep Well Beast

  Weer een fijne National-plaat, gecombineerd met prima concert in de voormalige bierhal.

  2. The Kik – Stad en Land

  Verrassing van het jaar voor mij. Niet ‘meer van hetzelfde’, maar een flink gegroeide band, die de gimmick voorbij is.

  3. Thomas Azier – Rouge

  Eigenlijk net te laat ontdekt. Dus op Best Kept Secret aan me voorbij laten gaan. Heerlijke plaat.

  4. De Kift – Bal

  Hee, een nieuwe Kift! En die is weer gewoon vertrouwd De Kift. Goed dus. En dat mocht wel, na Bidonville.

  5. The War on Drugs – A Deeper Undertanding

  Sterke plaat. Sterk concert.

  6 t/m 10

  Millionaire – Sciencing
  Quiet Hollers – Amen Breaks
  Elbow – Little Fictions
  Tori Amos – Native Invader
  Courntey Barnet & Kurt Vile – Lotta Sea Lice

 21. Wendy schreef:

  1. Elbow – Little Fictions
  https://www.youtube.com/watch?v=Z1XT7Iw4b3Y
  De eerste paar keer dat ik, uiteraard vol verwachting, het nieuwe album van Elbow luisterde, vond ik het heel mooi maar vooral ook wel meer van hetzelfde. En dat is het natuurlijk ook. Maar naarmate ik het album beter leerde kennen, begon ik ook de nummers steeds meer te waarderen en werd mijn hoge verwachting toch wel waargemaakt. Dus nu daarom is Elbow toch gewoon voor mij de nummer 1 van 2017. Ik kijk al uit naar het concert in februari.

  2. The National – Sleep Well Beast
  https://www.youtube.com/watch?v=eEe_yCVLQSc
  Prachtige nummers, en een prachtig optreden in oktober. Maar ook een paar nummers op dit album die mijn luisterervaring verstoren. Maar dan komen Guilty Party en Carin at the Liquor Store langs en ben ik weer verliefd.
  “So blame it on me, I really don’t care”

  3. Foxygen – Hang
  https://www.youtube.com/watch?v=9-DM0TThIhM
  Het eerste album dat ik in mijn playlist met beste albums van 2017 zette.
  Heerlijk afwisselende nummers. Als dit album later was uitgekomen had het misschien wel op 1 gestaan.

  4. Hippo Campus – Landmark
  https://www.youtube.com/watch?v=ysqMNXk9sVY
  Het eerste nieuwe bandje in de lijst. De vergelijking met Vampire Weekend is uiteraard snel gemaakt. Ontzettend zomerse popliedjes die mij vrolijk door het voorjaar hebben geloodst en waar ik nog steeds vrolijk van word.

  5. Mt. Wolf – Aetherlight
  https://www.youtube.com/watch?v=CeAydQUzC3M
  Dit verhaaltje wilde ik beginnen met vertellen dat ik niet meer weet hoe ik dit album heb ontdekt, toen het me ineens te binnen schoot. Ik kreeg namelijk een nieuwsbrief van Sugar Factory met daarin 3 bands die daar zouden spelen en die ik misschien ook wel leuk zou vinden. Een daarvan was Mt. Wolf en na het luisteren van 1 nummer was ik verkocht.

  6. Real Estate – In Mind (of Day Wave – The Days We Had)
  https://www.youtube.com/watch?v=VUFr4SK1-l4

  7. Perfume Genius – No Shape
  https://www.youtube.com/watch?v=EPiiY4a1vf4

  8. Manchester Orchestra – A Black Mile to the Surface
  https://www.youtube.com/watch?v=qaeWss85_vg

  9. Thomas Dybdahl – The Great Plains
  https://www.youtube.com/watch?v=FqKLCVcAOvI

  10. Oren Lavie – Bedroom Crimes
  https://www.youtube.com/watch?v=SaK4t6hKKO4

 22. Ja-n schreef:

  (1) Johnossi – Blood jungle
  (2) Queens of the stoneage – Villians
  (3) Royal blood – How did we get so dark
  (4) Nothing but thieves – Broken machine
  (5) LCD soundsystem – American Dream

 23. Sneeuw schreef:

  Net als velen hier heb te weinig naar de muziek van 2017 geluisterd. Toch heb uit mijn lijst van 60 albums 10 albums bij elkaar kunnen sprokkelen. Morgen kan hij zomaar weer anders zijn hoor.

  1 – Elbow – Little Fictions
  2 – Oren Lavie – Bedroom Crimes
  3 – The National – Sleep Well Beast
  4 – The Black Angels – Death Song
  5 – Nits – Angst

  6 – Grizzly Bear – Painted Ruins
  7 – Ron Sexsmith – The Last Rider
  8 – The New Pornographers – Whiteout Conditions
  9 – alt-J (∆) – Relaxer
  10 – Shins – Heartworms

  Eervolle vermelding voor: Jens Lekman, Hippo Campus, Midas, Thomas Azier, mt. Wolf, Iron & Wine, War on Drugs, Wolf Parade, The Rural Alberta Advantage, Courtney Barnett & Kurt Vile, Blitzen Trapper, Morrissey en tot slot De Kift

 24. 1. Spoon – Hot Thoughts
  2. Queens of the Stone Age – Villians
  3. Frank Carter & The Rattlesnakes – Modern Ruin
  4. The National – Sleep Well Beast
  5. Thomas Azier – Rouge

  Verder vermeld ik eervol…
  6. Soulwax – FROM DEEWEE
  7. J. Bernardt – Running Days
  8. Grizzly Bear – Painted Ruins
  9. Living Colour – Shade
  10. Beck – Colors

 25. Herr Meijer schreef:

  Het meeste van genoten:
  1. Protomartyr – Relatives in Descent
  2. Grizzly Bear – Painted Ruins
  3. Moss – Strike
  4 Spoon – Hot Thoughts
  5 Thundercat – Drunk

  Daarnaast van:

  6 Queens of the Stone Age – Villains
  7 Wolf Alice – Visions of a Life
  8 Rolling Blackouts Coastal Fever – The French Press
  9 Arcade Fire – Everything Now
  10 Hallo Venray – Where Is the Funky Party?

  Ook op gezette tijden van genoten:

  Royal Blood / King Krule / St. Vincent / The Kik (die van het begin van het jaar dan hè) / Courtney & Kurt / LCD Soundsystem / Nothing but Thieves / Declan McKenna / Mattiel / Foxygen / Manchester Orchestra / Orwells / IDLES en nog heel veel meer. Interessant popjaar. Nu al zin in 2018!

 26. Philip schreef:

  Nu al zin in 2018! Ik zit al in mijn inventarisatiefase-modus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.