Stem mee! Wat is jouw Album van het Jaar 2019?

Wat wordt conXies' album van het Jaar 2019? Stem mee!
Ultrahip, deze kleurtjes. Heb jij nog een ultrahip album gehoord dit jaar? Stem erop!


Jaaaaaaa, de laatste week van het jaar, dus we mogen weer! Wat gaat conXies’ Album van het Jaar 2019 worden? Help me mee! Kies de vijf albums die echt wat met je gedaan hebben dit jaar, die je het vaakst geluisterd hebt, die je leven een heel klein beetje veranderd hebben en waarvan je zegt: ja, dit was nou écht 2019 voor mij.

Wordt het voor jou (Sandy) Alex G, James Blake, Billie Eilish of FKA Twigs? Wordt het Excelsioriaans, zoals die grappige kerstplaat van Clean Pete of Balsturig van Meindert Talma? Misschien iets van over Het Kanaal, zoals Fontaines DC of Michael Kiwanuka, of anders Tropical Fuck Storm, Lana Del Rey of Big Thief. En anders misschien wel het ongekende Black Midi, het donkere Tool of de lol van Lizzo. Ja, of toch Nick Cave of Vampire Weekend? Of … nou, zeg het maar, googel maar wat en check je Last FM of Spotify-plays, je bent er zelf helemaal bij.

Je stemt op conXies’ Album van het Jaar 2019 in de Reacties
Maak een top-5 van je beste albums, van 1 tot en met 5, en post het hieronder bij de reacties! Je nummer 1 krijgt 5 punten, je nummer 2 krijgt er 4, etc. Vóór oudejaarsdag – dat is dus 30 december – moet je lijstje wel ingeleverd zijn want op oudejaarsdag tel ik alles bij elkaar op en zodra het 2020 is, staat de eindlijst online.

Zo’n conXies’ Album van het Jaar 2019 werkt natuurlijk ook als ontdekkings-tool voor nieuwe muziek voor alle lezers, dus vertel ook even waarom je voor die plaat kiest, dan is je top-5 helemaal compleet!

Succes, mensen!

Oh, en geef ook even door aan je muzikale vrienden dat ze ook mee mogen stemmen! Hoe meer deelnemers, hoe leuker de lijst wordt.

Yeah!

Getagged , ,

31 reacties op “Stem mee! Wat is jouw Album van het Jaar 2019?

 1. André schreef:

  1. Fat White Family – Serfs Up!
  Vreemd gezelschap dat evenzo vreemde muziek maakt. Het schiet alle kanten op, maar vrijwel altijd onvoorspelbaar, spannend en toch ook melodieus. Check trouwens meteen het album van Warmduscher van dit jaar, bestaat uit leden van TFWF. Ook de moeite waard.

  2. Pixx – Small Mercies
  Ook al zo’n vreemde snuiter, nu een dame. Beetje Wave, beetje Electro, beetje van alles en nog wat. Gek genoeg bijna nergens in jaarlijstjes te vinden.

  3. Underworld – DRIFT Series 1 (Sampler Edition)
  ‘Korte’ verzameling van alle EP’s die ze dit jaar uitbrachten. Een beetje overdaad, maar samengevat misschien wel hun beste werk van de laatste 25 jaar.

  4. Indian Askin – Another Round
  Ik heb nooit veel met Nederlandse bands gehad, maar de laatste jaren ben ik om: er is veel leuks, zoals Pip Blom, The Homesick en Tape Toy. En eigenlijk ben ik nu vooral fan van Indian Askin. Ook live een aanrader.

  5. Sharon Van Etten – Remind Me Tomorrow
  Dochter van Henk en Gerda. Nee, flauw. Niet veel over te melden behalve dat het een heerlijke gevarieerde pop-plaat is. Folk (beetje maar, gelukkig), strijkers, gitaren, synths. Precies de juiste mix.

  Nét niet, maar ook aanraders:

  6. Pumarosa – Devastation
  7. Fontaines D.C. – Dogrel
  8. The Comet Is Coming – The Afterlife
  9. The Chemical Brothers – No Geography
  10. Deerhunter – Why Hasn’t Everything Already Disappeared? 

 2. Edwin van Andel schreef:

  1 The Comet is Coming – Trust in the lifeforce of the deep mystery
  Spannende electronische ravejazz met een super saxofonist en nog Kate Tempest gratis erbij.

  2 Little Simz – Grey Area
  De reuzestap van grime naar tijdloze warme hiphop is gemaakt door deze rapster uit London

  3 Altin Gun – Gece
  De turkse psychedische sound klinkt nog strakker en is uitgebreid met ballads en vooral orientaalse disco

  4 KOKOKO! – Fongola
  Zelfgemaakte instrumenten uit het moderne Nigeria klinken rauw, opzwepend en spannend.

  5 Chemical Brothers – No Geography
  IJzersterke comeback van de dance broertjes. Kwaliteit en kwantiteit in een.

  De rest is niet minder misselijk:

  6 King Gizzard and the Wizard Lizard – Fishing for Fishies
  7 Jamila Woods – Legacy! Legacy!
  8 Fontaines DC – Dogrel
  9 The Specials – Encore
  10 Freddie Gibbs & Madlib – Bandana
  11 Chelsea Wolfe – Birth of Violence

 3. jono schreef:

  Ik ben al zo’n jaar of tien geleden gestopt met het luisteren (en kopen) van albums. Sinds ik Spotify heb ontdekt vind ik dat ook niet nodig. Ik luister liedjes, het boeit me niet echt op welk album ze staan. Geluidsdragers worden anno 2019 nauwelijks meer verkocht, eigenlijk is het vreemd dat een liedjesverzameling op Spotify nog steeds de naam ‘album’ krijgt.

  Maar goed, mijn vijf beste liedjesverzamelingen van 2019 zijn:

  1. FOUNTAINES D.C. – Dogrel
  Sommige bands moeten gewoon een beetje rijpen voordat je ze kan waarderen. Eind 2018 maakte ik voor het eerst kennis met FONTAINES D.C. door de singel Too Real. Het maakte weinig indruk. Het intro belooft weliswaar veel goeds, maar dan begint het: een overspannen zanger declameert een totaal onbegrijpelijke tekst (‘the city in its final dress, and now a gusty shower wraps the grimy scraps of withered leaves all about your feet’, volgt u het nog?) en een melodie zit er eigenlijk niet in. Gemiste kans, zo leek het. Maar goed, in de eerste helft van 2019 kwamen er steeds meer prima liedjes van de band langs in mijn Spotify aanbevelingslijstjes, en inmiddels was ik benieuwd geworden naar het optreden van de band op het Loose Ends festival in juni van dit jaar. Het optreden was méér dan overtuigend. Dogrel is een verzameling van tien uitstekende liedjes en één dus wat mindere. Met afstand het beste debuut van de jaren tien.
  Beste liedje: Roy’s Tune.

  2. Billie Eilish – WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?
  Ook met Billie Eilish had ik in eerste instantie niet zo veel op. De singels Bury a Friend en Bad Guy waren me begin dit jaar al tegemoet gesneld, inclusief de bijbehorende hype. Wat een gek kind, best eentonige muziek, waarom vindt iedereen dit zo bijzonder? Maar ook hier viel het muntje na een aantal luisterbeurten. Die fijne trage synths, de diepe baslijnen en duistere elektronica, allemaal fantastisch. Al snel werd ik verliefd. En dan heb ik het nog niet eens over die mooie persoonlijke teksten. Uitstekend debuut van een nog maar 18 jaar jonge zangeres.
  Beste liedje: Wish You Were Gay.

  3. Beatles – Abbey Road (2019 Super Deluxe edition)
  Over dit album hoef ik niet veel woorden vuil te maken; we hebben het immers over het beste album van de beste band allertijden. Maar deze liedjesverzameling is anders dan het album dat in 1969 werd uitgebracht. Allereerst hebben alle liedjes een 2019-mix gekregen, waardoor ze allemaal wat gelaagder, detailrijker klinken dan het origineel uit 1969. Maar daarna gaat de échte schatkist open: een keur aan nog nooit eerder uitgebracht materiaal: demo’s, outtakes, orkestbanden, noem maar op. De eerste keer dat ik al die al die extra’s hoorde heb ik tranen met tuiten gehuild. Alsof ik een oude liefde na heel veel jaren weer terugzag.
  Beste liedje: Here Comes the Sun – Take 9.

  4. Vampire Weekend – Father of the Bride
  Ik dacht eigenlijk dat ze al een jaar of tien niet meer bestonden (ze blijken in 2013 nog een totaal door mij gemist album te hebben gemaakt), maar wat zijn ze terug. Niet alle liedjes zijn even sterk, maar pareltjes als Flower Moon, Harmony Hall en Unbearably White hebben mijn muziekjaar flink gekleurd. En het volgens mij nog niet op single uitgebrachte Sympathy is met afstand de beste song van het jaar.
  Beste liedje: Sympathy.

  5. The National – I Am Easy to Find
  Gewoon, omdat The National altíjd goed is. Voor de fijne baritonstem van Matt Berninger kun je me altijd wel storen. Helaas niet zo vaak gedraaid dit jaar, vandaar ‘slechts’ plek 5.
  Beste liedje: Light Years.

  Veel meer ‘albums’ heb ik dit jaar niet geluisterd, wel veel liedjes. Ik ben en blijf nu eenmaal een echte singel man.

 4. Ronald van der Vaart schreef:

  1. Billie Eilish – When We All Fall Asleep….
  2. Vampire Weekend – Father Of The Bride
  3. Michael Kiwanuka – Kiwanuka
  4. Fat Freddy’s Drop – Special Edition Part 1
  5. Anderson .Paak – Ventura

 5. jaapheemskerk schreef:

  1. Meindert Talma – Balsturig

  Zonder twijfel de nummer 1 voor mij dit jaar. Ik had er lang naar uitgekeken en op 18 januari was de plaat dan eindelijk daar. Het eerste voetbalvinyl van Meindert is een welkome aanvulling voor mijn verzameling en als grote fan van de Groningse Fries droom ik inmiddels alle teksten. Het elftal voetballiedjes duurt precies drie kwartier. Ik draai ‘m dus altijd twee keer.

  2. Peuk – Peuk

  Een dag na Balsturig verscheen Peuk van Peuk al kwam ik daar pas een half jaar later achter. Vijfentwintig jaar geleden had deze plaat ongetwijfeld hoge ogen gegooid. Het is een soort Sonic Youth meets Nirvana. Heerlijk. Is Peuk nieuw voor je draai dan eerst het nummer Cave Person. Dan ben je gelijk verkocht.

  3. Tool – Fear Inoculum

  Het was lang wachten op de nieuwe Tool-plaat. De geruchten dat er een nieuwe plaat kwam deden al jaren de ronde. Het was een soort Chinese Democracy. Waar maar Guns N’ Roses de fans vijftien jaar liet wachten beperkte tool het albumloze tijdperk tot dertien jaar. En Fear Inocolom is ook bepaald geen Chinese Democracy. Het is weer een geweldig album al moet ik toegeven dat ik weleens een nummertje skip maar met alleen al de titeltrack, Pneuma en Invincilble heb je al 35 minuten Tool op zijn best.

  4. Guido Belcanto – Een Zanger Moet Trachten Pijn Te Verzachten – 30 Jaar Guido Belcanto

  De Belgische troubadour Guido Belcanto vierde zijn dertigste jaar als artiest met een geweldige verzamelaar bestaande uit 3 CD’s. Op de eerste staat zijn bekendste werk in een live-uitvoering. Op de tweede en derde schijf staan vergeten nummers en rariteiten en daar word ik blij van. Het hoogtepunt voor mij is het laatste nummer van CD3 getiteld Vive le Tour de France. Het lied gaat over de Tour van 2013 en bevat de briljante regel over winnaar Froome: ‘We hopen wel dat als Christoffer plast, hij ons, niet positief verrast.

  5. Raggende Manne – Alles Kleeft

  Prachtige plaat en dan heb ik het alleen nog maar over het uiterlijk. Een groene en een witte plaat in een schitterende hoes. Vanwege het dertigjarig bestaan van de band kwamen de Manne na twintig jaar weer eens met een langspeler. Dat dit ook de laatste zou zijn wist de band zelf ook niet maar de laatste is wel de beste. Twee jaar geleden kwam de single Kneet uit en dat is de opener van de plaat. Blijer kun je me niet maken. “Ijs is koud, vuur is heet, niemand weet wie het rapst is aan de meet. Er is maar een die het weet en dat is Kneet.”

 6. Wendy schreef:

  Mijn albums van 2020:

  1. Vampire Weekend
  https://www.youtube.com/watch?v=IlkTVMMkCP4

  Dit jaar waren er veel albums die ik érg fijn vond, maar geen topfavoriet die er voor mij echt bovenuit stak. Daarom op basis van mijn last.fm-statistieken deze verkozen tot mijn nummer 1.
  De soundtrack van mijn voorjaar.

  2. Orville Peck
  https://www.youtube.com/watch?v=q3esGD6lcMM

  Lekker album en wat een goeie stem. Leukste ontdekking van dit jaar en verveelt nog lang niet.

  3. Lana del Rey
  https://www.youtube.com/watch?v=1uFv9Ts7Sdw

  Stop de persen! Bel Showniews! Er staat een vrouw in mijn top 3. Wie had dat ooit gedacht.
  Dit album stond de hele herfst bij mij op repeat.

  4. Slow Show
  https://www.youtube.com/watch?v=aDFHkaumVE0

  Dit blijft gewoon prachtig.

  5. Tallest Man on Earth
  https://www.youtube.com/watch?v=jrb-TZkOCKE

  Mooi, mooi, mooi.
  Single “Hotel Bar” (zie link), haalde dit jaar gelijk mijn stemlijst voor de Snob 2000. En dat wil wat zeggen.

  En verder:

  6. Mick Flannery
  https://www.youtube.com/watch?v=I36HiIt8uCg

  7. Damien Jurado
  https://www.youtube.com/watch?v=DdZmGvDQDBY

  8. J.S. Ondara
  https://www.youtube.com/watch?v=DyRp84qbNjY

  9. Avett Brothers
  https://www.youtube.com/watch?v=vqheOgvAmXo

  10. I Am Oak
  https://www.youtube.com/watch?v=qI84smuk7R4

 7. plotsie schreef:

  1. Murder Capital – When I have fears
  Prachtige wave & postpunk, van onstuimig tot ingetogen… Met de mooiste duik van het jaar, het publiek in dan…
  2. Black Midi – Schlagenheim
  Ongelooflijke drive met een newjazz-achtige postpunk, songs die veel van je vragen, niet voor zoete oortjes en 4-kwartsmaten
  3. Kim Gordon – No home record
  Wat na Sonic Youth? Geen vervolg, maar gewoon een nieuw hoofdstuk… Creatieve avantgardische noise met stoer rap-attitude… Of?
  4. Ben Woods – Put
  Tenenkrommende melancholie zoals we die van Sparklehorse kennen… Tussen zo mooi en schurend in…
  5. Girl Band – The Talkies
  Ook hier weer een album om uiteindelijk alleen over te blijven… Experimentele post-punk, noise-rock. Bonkende gitaren en drums, driftige en hypnotiserende gitaarmelodie, een helse rit…

  • plotsie schreef:

   Okė, geen goed album jaar?!?! Check ook eens even: She Keeps Bees, FACS, Drahla, Raketkanon, Brittany Howard, Fontaines DC, (Sandy) Alex G (alleen al om de gelijkenis met Elliott Smith), Aldous Harding , Crows, Angel Olsen en Purple Mountains..

 8. Machiel Maas schreef:

  1. The Murder Capital – When I have Fears

  Voor mij de absolute nummer 1 van dit jaar. Donker en depri, rechtdoor knallen, afwisselende chaos en toch is elk liedje raak. Oerdriften van een depressieve Ierse dichter. Prachtig, prachtig!

  2. Rival Sons – Feral Roots

  Briljante plaat, vanaf eerste kennismaking met de song “Feral Roots” niet meer van mijn playlist geweken. Met het afsluitende liedje “Shooting Stars” ga ik 2019 afsluiten. Southern soul hardrock met zacht/rauw randje.

  3. Fontaines D.C. – Dogrel

  De eerste drie liedjes kende ik al in 2018, maar dat ze er ook werkelijk een goed album van in elkaar konden draaien, dat kon ik alleen maar hopen. Ik sluit me aan bij John, met de aanvulling dat voor mij de poëtische teksten echt de doorslag gaven. Goeie muziek met prachtige voordrachten. Een moderne wandeling door good-old Dublin.

  4. Tool – Fear Inocullum

  Heavy, heavy, dreigende sferen, tempowisselingen en Maynard James Keenan.
  Geen commentaar…

  5. The Teskey Brothers – Run Home Slow

  Fantastische zanger met meer dan uitstekende muziek. Deze muziek blijft als het ware kleven aan je ziel. Wonderschoon.

  En eervolle vermeldingen voor:

  – Raconteurs – Help Us Stranger
  – Kate Tempest – The Book of Traps & Lessons (en haar bijdrage aan The Comet is Coming –
  Blood of the Past!)
  – Michael Kiwanuka – Kiwanuka
  – Rammstein – Untitled

 9. Joes Beerepoot schreef:

  Mijn top 5:
  1. Jade Bird – Jade Bird
  Ik heb haar dit jaar gezien, maar kon er niet echt van genieten, omdat ik eigenlijk te ziek was. Volgend jaar op herhaling. Van ballads tot uptempo. Mooiste zijn wel 17 en If I die, maar het hele album kan ik eigenlijk wel opnoemen.
  https://www.youtube.com/watch?v=wTv4Fl9ZQ2M
  2. Billie Eilish – When we all fall asleep, where do we go?
  Van gevoelig tot uptempo. Ik had haar al in de zomer van 2018 op het oog. Leuk dat ze nu echt is doorgebroken. Top: When the party’s over en I love you
  https://www.youtube.com/watch?v=mhmGwTDpPf0
  3. Chelsea Wolfe – Birth of violence
  Al genoemd door Edwin, slechts in de aanbeveling. Dit album heeft meer folk invloeden dan goth. Be All Things, Dirt Universe, Preface to a Dream Play
  https://www.youtube.com/watch?v=8xDzKQ4MgbM
  4. Michael Kiwanuka – Kiwanuka
  Op de valreep beluisterd. Top: Piano Joint (This Kind Of Love)
  https://www.youtube.com/watch?v=WTeLjItH1tU
  5. Neurobox – Adam
  Theatrale bombastische metal. Zowat niets kunnen vinden van de band op internet. The Slither en Red Carpet Sniper steken er bovenuit.
  https://www.youtube.com/watch?v=0kBiKVJIyyM

  net naast de boot:
  Sam Fender – Hypersonic Missiles
  Van de 13 liedjes zijn er 10 liedjes goed (alleen geen 5 of 6 sterren nummers).

  Opeth – In cauda venenum
  Naast Chelsea ook een band die een ander geluid laat horen (sinds 2008 geen growl op plaat gezet). Na nogmaals luisteren het album weten te waarderen. Alle nummers, behalve het intro 4 sterren.

  maar ook: Rammstein, Gold, DeWitYourself, Silversun Pickups, Anni B Sweet, White lies, Drahla, Elbow, Black Mountain, de Staat, She Keeps Bees, Son Mieux en Alex Roeka hebben ook 5 tot 6 goede tot uitstekende liedjes.

 10. Ja-n schreef:

  Sam Fender – Hypersonic Missiles
  Amazons – Future Dust
  The Comet is Coming – Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery
  Silversun Pickups – Widows Weed
  Jack Savoretti – Singing To Strangers

 11. TonyMontana aka Haroldnelson schreef:

  1 Norma Fucking Rockwell!- Lana del Rey
  Geweldig openingsnummer natuurlijk maar bij het nummer Bartender dan word ik gek.. Die zingt zij voor mij natuurlijk, ze schreef hem ook voor mij uiteraard. Nee ze vertelt gewoon een geweldig verhaal met haar album.

  2 Kiwanuka- Michael Kiwanuka
  Vorige maand live gezien, erg sterk weer. Hero erg mooi nummer zeker live. Top muzikant, ben echt fan geworden.

  3 Heb ik niet

  4 Zie 3

  5 Ja zie 4, ben niet zoveel met albums bezig.

  ‘Say Hello to My little friend’
  Tony Out

 12. Ieke Dekker schreef:

  1.Lana del Rey-NFR
  2.Fontaines DC-Dogrel
  3.Tropical Fuck Storm-Braindrops
  4.Foals – Everything Not Saved Will Be Lost (Part 1)
  5.Dewityourself

 13. Rick schreef:

  1: Ian Noe – Between The Country
  Grimmige verhalen, warm geluid van eenzame cowboy
  2: Lee Harvey Osmond – Mohawk
  Zo’n stem, als een shot Southern Comfort, die nog goed klinkt als hij het telefoonboek opleest. Wat hij hier ook doet:
  https://www.youtube.com/watch?v=pCtdLQTMaHE
  2: Vampire Weekend – Father Of The Bride
  Moment van het jaar: 0.39 in Harmony Hall, als die ratel klinkt, de Italohousetingeltangelpiano inzet en de Lovetheoneyourewith percussie begint.
  3: Alex Roeka – Rauwe Genade
  Hoera, een nieuwe Roeka
  4: The Three Timers – Sounds Of San Antone
  Garrett T. Capps is solo succesvoller, maar zijn gelegenheidsproject met oergezellige kroegrock is leuker.

 14. Hans schreef:

  Ik kom niet tot 5 (ben inmiddels meer van de losse tracks) maar een album dat ik vaak heb geluisterd is Gece van Altin Gün. En het bijbehorende concert in Paeadiso was legendarisch goed. Gaat dat zien mensen!

 15. Astrid schreef:

  Mijn favorieten zijn:
  1. Elbow – Giants of all sizes
  Het album dat ik in zijn volledigheid het beste vind. De afzonderlijke nummers zijn al indrukwekkend, maar samen wordt het nog iets meer.
  2. Vampire Weekend – Father of the bride
  Met een paar hele goede nummers.
  3. Lana del Rey – Norman Fucking Rockwell
  Normaal gesproken niet zo zeer mijn soort muziek, maar toch heeft ze mij geraakt.
  4. The National – I am easy to find
  5. Foals – Part 2 Everything not saved will be lost

 16. clismo schreef:

  “Hoe meer deelnemers, hoe leuker de lijst wordt.”

  Dat klopt natuurlijk niet. Hoe meer deelnemers, hoe groter de kans op een album bovenaan dat iedereen wel okee vind, maar niet goed genoeg voor de eerste plaats.

  https://open.spotify.com/playlist/61tuWjGIQkFZnUInNZxWNe?si=qHmJv96OTxeLwP3thJ_e_w

  1. Fews – Into Red

  Tweede album van post-punkende Zweden met een Londen-connectie. Zitten geen uitschieters naar boven of onder op. Stiekem wel het meest gedraaid dit jaar.

  2. Tropical Fuck Storm – Braindrops

  Niet zo verrassend als Laughing Death in Meatspace maar eigenlijk net zo goed.

  3. Drenge – Strange Creatures

  Had wat steviger gemogen van Clismo, maar zit bomvol goede liedjes en de stem van de zanger bevalt me.

  4. Mdou Moctar – Ilana

  Geperfectioneerde desertblues. Waar Tinariwen na een paar tracks altijd begint te vervelen gooit deze gast er zinderende gitaarsolo in waar je oortjes van gaan gloeien.

  5. The Claypool Lennon Delirium – South of Reality

  Op dat ene liedje na dat echt teveel op de Beatles lijkt allemaal blijmakende deuntjes.

  Buiten mededinging:

  Squid – Town Centre EP

  Er was dit jaar geen album bij dat me echt van mijn sokken blies. Dat was misschien mogelijk geweest als Squid een album had uitgebracht. Het optreden in Roodkapje vond ik geweldig. Ik kijk uit naar naar een release in 2020.

 17. Wijnand Visser schreef:

  1. FONTAINES D.C. – Dogrel
  2. WIVES – So Removed
  3. Big Thief – Two Hands
  4. The Comet Is Coming – Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery
  5. Tropical Fuck Storm – Braindrops

  Ook veel gedraaid, maar nog geen album uit: Dry Cleaning en Squid

 18. Frank schreef:

  1. Black Pumas – Black Pumas album vol prachtige soul en live geweldig in Parsdiso noord.

  2. The Sure fire soul ensemble – build bridges
  Funky jazzy en soul

  3. Neal Francis – changes
  Heerlijke 70s rock met soulinvloeden

  4. Fontaines d.c.- d o grel
  2x live gezien en plaat blijft niet achter bij live status

  5 Bonnie Prince Billy – i made a place
  Na jaren weer n nieuw album met eigen werk.

 19. Gijs Hoogland schreef:

  Ha!

  Laten we het kort houden.

  1. Denzel Curry – ZUU
  2. James Blake – Assume Form
  3. FKA twigs – MAGDALENE
  4. Black Midi – Schlagenheim
  5. Stray From The Path – Internal Atomics

  Net niet:

  6. Blaenavon – Everything That Makes You Happy
  7. DIIV – Deceiver
  8. Tyler, The Creator – IGOR
  9. Fangclub – Vulture Culture
  10. Whitney – Forever Turned Around

  Eervolle vermelding:

  11. Gotu Jim – Generation K

 20. Rosie schreef:

  Mijn lijst 🙂

  1, FKA twigs – MAGDALENE
  2, James Blake – Assume Form
  3. Tyler, The Creator – IGOR
  4, Whitney – Forever Turned Around
  5, Nick Cave and the Bad Seeds – Ghosteen

  Eervolle vermelding:

  Gruff Rhys – Pang!

 21. Jur schreef:

  1. L’Epee – Diabolique
  2. Garcia Peoples – Natural facts
  3. The Claypool Lennon Delirium – South of reality
  4. Vanishing Twin – The age of immunology
  5. The Delines – The Imperial

 22. bertlaan schreef:

  Was niet van plan een bijdrage te leveren dit jaar (wegens grove nalatigheid), maar de directeur sleept me er aan de haren bij. Dan maar.
  Schrikbarend weinig nieuwe muziek geluisterd dit jaar, het was maar een hinderlijke onderbreking van mijn film-activiteiten. Toch nog twee dingen aangeschaft die van dit jaar zijn en binnen de regels van dit spelletje vallen.
  1 is “I am easy to find” van de interessantste band van dit moment. The National kan ik altijd draaien, is voor mij dermate tijdloos dat het juist niet refereert aan het voor mij minder boeiende muzikale tijdsgewricht waar we nu in leven. Reflectie, een balans tussen somberheid en optimisme: het is als het leven zelf.
  2 is “Dogrel” van Fontaines DC, vanwege de energie die bij mij herinneringen oproept aan boeiende concerten van bandjes met lastige zangers die zich geen houding weten te geven maar daarmee juist de show stelen.

  Andere plaat van 2019 die ik kocht, is een filmsoundtrack, dan weet je het wel.

 23. Nihilzzz schreef:

  1- lana del rey – Norman fucking rockwell
  2- Michael Kiwanuka – Michael Kiwanuka
  3- Sam Fender – Hypersonic Missiles
  4- Slow show – Lust and learn
  5- Stash – Wolfman

 24. Herr Meijer schreef:

  Oeh, je zal het toch meemaken dat je jezelf bijna overslaat… Waar waren we, 2019. Prima jaar! Erg veel interessants gehoord en na deze lijst gaan daar zeker nog platen bijkomen. Mijn top 10 is weer lekker ‘gewoon’, veel al veelgenoemde albums. Een typische conXiessmaak heb ik.

  1 Fontaines DC met Dogrel. Dat was al snel duidelijk. Het begon met het magnifieke Too Real en de optredens plus andere singles maakten al dat de plaat wel goed zou zijn, en voilà, geen enkele opvulling. Deze draai ik over dertig jaar nog.

  2 Billie Eilish. Wat een geweldig album! Ik vermoed dat dit de beste definitie gaat worden van hoe het jaar 2019 klonk.

  3 Black Midi. Legendaaaaarisch optreden op – goh – Haldern, bizar weirde songstructuren. Klinkt als de Peter Gabriel van 1973 die vier liter millennialbloed toegediend heeft gekregen.

  4 Yer Led Anal. Oh, sorry, ik typte het achterstevoren. Wat zet deze dame even een mondaine subtropische sfeer hier neer, fantastisch. Haar zesde album is gewoon haar beste, ook dat is knap. Eigenlijk 1 lange, zwoele song, dus ‘de lp’ is nog lang niet dood.

  5 Tropical Fuck Storm. De typische broeierige spanning als op het debuut, niet minder, dus gewoon weer een ijzersterke plaat van de band met Drones-DNA.

  Dan …

  6 Gloria van Clean Pete. Een oprecht geslaagde kerstplaat!

  7 (Sandy) Alex G met House of Sugar. Negende plaat alweer van Alexander Giannascoli, de drie singles zijn het beste.

  8 FKA Twigs met Magdalene. De opvolger van LP1 is misschien nog wel sterker. Ongemakkelijk. Probeer het maar eens!

  9 Lizzo, Cuz I Love You. Prachtige liedjes, veel potentiële tophits, die vaak nét even origineler klinken dan de rest van de Tops en de Billboards.

  10 Michael Kiwanuka. Uitstekend live, mooie warme plaat.

 25. Robba 1974 schreef:

  1 Fountaines DC
  2 Sam Fender
  3 Elbow
  4 Vampire Weekend
  5 Fat White Family, eitje

 26. Evert schreef:

  Vond het dit jaar lastig om tot 5 te komen. Maar het is toch weer gelukt:

  1. Fontaines D.C. – Dogrel
  2. King Gizzard & the Lizard Wizard – Infest The Rats’ Nest
  3. The Babe Rainbow – Today
  4. The Murder Capital – When I Have Fears
  5. Bodega – Shiny New Model

 27. Dali schreef:

  Nog ff snel op de valreep.

  1. Fontaines D.C. – Dogrel
  2. Chastity – Home Made Satan
  3. Tool – Fear Inoculum
  4. King Gizzard & the Lizard Wizard – Infest The Rats’ Nest
  5. Meindert Talma – Balsturig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.