TAP! Titelnummer op Andere Plaat

Oké, wat is de overeenkomst conXie tussen PJ Harvey’s Rid of Me en News of the World van Queen? Op beide albums staat een track die dezelfde titel heeft als een ander regulier album van die act. Een Titelnummer dat op een Andere Plaat staat, laten we zeggen een TAP.

Rid of Me heeft het nummer Dry, wat ook de naam is van het debuut van PJ Harvey.

Op News of the World hoor je na de fameuze tandem We Will Rock You/We Are the Champions het nummer Sheer Heart Attack. Een album met die naam kwam drie jaar eerder uit, zonder dat ene nummer.

De TAP is een vreemd fenomeen, ongetwijfeld steeds met een goede reden.

Het mooie is, het blijft niet bij deze twee voorbeelden. Ik had er nog vier gevonden, anderen kwamen met andere suggesties.

Ik vermoed dat The Doors ermee zijn begonnen, in een tijd waarin het maken van een compleet, coherent album nog maar net ‘in’ was (toentertijd was een album vaak een verzameling singles, B-kantjes en opvulsels). Het nummer Waiting for the Sun staat niet op het zogenoemde album uit 1968, maar op Morrison Hotel, uit 1970.

Led Zeppelin komt in 1973 na 4 albums met hun eerste album met een échte titel: Houses of the Holy. Grappig dat het gelijknamige nummer er dan niet op staat; in 1975 is het de vierde track van Physical Graffiti.

The Gun Club trapt in 1981 hun platencarrière af met Fire of Love. Sex Beat! For the Love of Ivy! Fire Spirit! She Is Like Heroin to Me! Allemaal punkklassiekers, maar nergens is de track Fire of Love te vinden. Dat nummer staat – met lidwoord, dus The Fire of Love – op de minstens zo sterke opvolger, Miami, uit 1982.

En dan heb je nog uit 1983 het fantastische Swordfishtrombones van Tom Waits. Het tweede nummer van kant B is Frank’s Wild Years. In 1987 komt een album uit dat Franks Wild Years (Un Operachi Romantico in Two Acts) heet, zonder de apostrof na Frank en zonder dat nummer erop.

Wijlen Don Glen Vliet, Amerikaan met Nederlandse voorouders, kennen we beter als Captain Beefheart. Zijn eerste album Safe As Milk komt uit 1967, de opvolger – Strictly Personal – uit 1968 bevat het nummer met de titel Safe As Milk.

Ha! Kijk, ook tegenwoordig komt het nog voor. In 2008 komt Elbow met The Seldom Seen Kid. Een prachtplaat. Track 4, Grounds For Divorce, is hun eerste single voor Fiction Records en opent met de geweldige zinnen ‘(Mondays is for drinking to the seldom seen kid) I’ve been working on a cocktail called grounds for divorce’. Op hun album Flying Dream I uit 2021 staat een volledig nummer met de titel The Seldom Seen Kid. Apart.

Dit zijn al heel wat voorbeelden van een TAP. Heb jij er ook eentje? Tap mij even op de schouder, dan voeg ik hem hier toe.

Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties op “TAP! Titelnummer op Andere Plaat

 1. Rick schreef:

  Nog een Led Zeppelin: The Song Remains The Same

 2. clismo schreef:

  Deze telt vast niet, maar ik meld hem toch:

  In 1985 bracht Anthrax Spreading the Disease uit. Geen gelijknamig nummer. Twee jaar later verscheen Among the Living met als eerste regels in het openings- en titelnummer: “Disease! Disease! Spreading the Disease.”

  (Over The Stand van Stephen King.)

  En ik was het vergeten, maar omdat mijn dochters onlangs vergeefs zochten naar De Bom op een elpee van Doe Maar, zag ik dat ruim na de elpee Skunk alleen is uitgebracht op 7″ met als b-kantje: Skunk.

 3. clismo schreef:

  + 1x dat en Skunk staat dus niet op Skunk. Stop de tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.